Evenimente

Ziua Universală a Iei

În fiecare an, pe 24 iunie, românii celebrează Ziua Universală a Iei - o promovare la nivel mondial a celei mai importante piese a costumului nostru popular.

Sărbătorită în ziua de Sânziene dar și de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, ia – spăcelul așa cum era numit în limbaj dialectal bănățean – a devenit în timp, un simbol identitar și un adevărat brand de țară.

Colecția Muzeului din Lugoj, cuprinde sute de ii, piese foarte valoroase, prin vechime, unicitate și stare de conservare foarte bună. În patrimoniul se află spăcele tradiţionale bănăţene datate la sfârşitul secolului al XIX-lea, a căror pânză este ţesută în casă, la războiul de ţesut, din fibre naturale de bumbac, in sau cânepă.

Multe dintre aceste minunate piese, pot fi descoperite în expoziția permanentă de etnografie a Muzeului lugojean, pe care vă invităm să o vizitați.

Spăcelul este magicul produs al unei adevărate industrii casnice exclusiv feminine, acesta fiind motivul pentru care, la fel ca și creatoarele lui, fiecare ie este unică din punct de vedere al broderiilor dispuse pe piepţi, mâneci şi spate.

Decorul și regulile cromatice erau respectate cu strictețe - femeile căsătorite și cele în vârstă foloseau culori mai închise, în timp ce tinerele fete preferau culorile aprinse. Cromatica, la fel ca şi desfăşurarea câmpului ornamental trădează vârsta celor care purtau ia. În urmă cu mai bine de un secol, bănățencele asortau la spăcel, celelalte componente ale costumului tradițional. În funcție de calitatea fibrelor din care erau țesute, de finețea mătăsii sau lânii folosită la cusături și broderii, spăcelele ilustrau diferențele de statut social dintre femeile spațiului rural bănățean de odinioară.

Spăcelele etalate în expoziția de bază a muzeului reprezintă un gest de omagiu vis-a-vis de memoria anonimilor artizani ai universului țesăturii tradiționale bănățene, dezvăluind generațiilor începutului de secol XXI, simțul  unei frumuseți fără cusur.

Vremea

Miercuri 23 Septembrie

23°

max 23°
min 21°

LUGOJ

Căi de acces

Preț carburant - 23.09.2020

B95 4,56 RON
LPG 2,30 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

23.09.2020

  • 1 EUR = 4.7607 RON 0.0000 %
  • 1 USD = 4.2653 RON 0.0000 %
  • 1 GBP = 5.4399 RON 0.0000 %