Evenimente

Expoziţia temporară ,,Urme de civilizaţie provincială romană în colecţiile Muzeului din Lugoj``

Realizarea expoziţiei unice în istoria instituţiei, oferă Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj, posibilitatea de a pune în valoare patrimoniul arheologic propriu ce constă în artefacte deosebite care datează din perioada de după cucerirea romană a Daciei în anul 106 d. Chr. Astfel, expoziţia temporară intitulată Urme de civilizaţie provincială romană în colecţiile Muzeului din Lugoj, reuneşte cele mai reprezentative piese de epocă romană păstrate în depozitele de arheologie ale Muzeului ce provin din vechea colecţie arheologică a Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, precum şi din cercetările de la Tibiscum (Jupa).

Viaţa religioasă şi artistică, arhitectura civilă, prezenţa armatei şi aspecte ale societăţii civile din această perioadă, sunt reprezentate prin altarele închinate divinităţilor romane, plăcile votive, basoreliefurile cu tematică religioasă, capitelurile din marmură ce provin de la diversele clădiri impunătoare, sculpturile în piatră, statuetele de teracotă, obiectele de iluminat, obiectele de podoabă, obiecte de uz medical, etc. Faptul că Dacia a fost printre ultimele provincii integrate Imperiului Roman, motivul principal al cuceririi fiind de natură militară, explică într-o mare măsură prezenţa masivă a armatei, prezenţă ilustrată prin statuile ce reprezintă soldaţi romani şi prin numeroasele ştampile tegulare expuse care indică prezenţa pe teritoriul provinciei a legiunilor, cohortelor şi a altor trupe auxiliare ce formau armata romană. Inscripţiile ne-au păstrat numele mai multor comandanţi, ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi ai acestor unităţi. Caracterul cosmopolit al provinciei este susţinut prin numeroasele dedicaţii pentru divinităţi provenite din Orient, Africa sau Occident. Referitor la arta Daciei romane, ilustrată în prezenta expoziţie, se distinge o artă provincială bine conturată ce prezintă un larg evantai de elemente şi caracteristici interesante, fie că vorbim de sculptura în piatră cu caracter laic, votiv sau funerar, arta mozaicului, plastica în lut sau prelucrarea metalului.

 Importanţa ştiinţifică a pieselor expuse este deosebită, de-a lungul timpului, colecţia de epocă romană a muzeului fiind studiată de reputaţi cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Wisconsis-Madison din S.U.A., Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi Muzeul Judeţean din Caransebeş.

Expoziţia este montată în holul de la parterul muzeului, acolo unde se află lapidariul de epocă romană şi va putea fi vizitată în perioada  22 iunie – 31 iulie conform orarului instituţiei.

      

Vremea

Miercuri 23 Septembrie

23°

max 23°
min 21°

LUGOJ

Căi de acces

Preț carburant - 23.09.2020

B95 4,56 RON
LPG 2,30 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

23.09.2020

  • 1 EUR = 4.7607 RON 0.0000 %
  • 1 USD = 4.2653 RON 0.0000 %
  • 1 GBP = 5.4399 RON 0.0000 %